пʼятниця, 9 липня 2010 р.

Синтетика почуттів


«Ви щасливі?», – просте запитання, чи не так? Але чому, зазвичай, людям так важко на нього відповісти? Даючи відповідь на дане запитання, яке у своїй суті є найпростішим з усіх існуючих, людина скидається на учасника складної інтелектуальної вікторини – вона починає інтенсивно думати, глибоко занурюючись у непрохідні нетрі звивин головного мозку, або просто розгублюється, знизуючи при цьому плечима, неначе школяр, який недовчив вчорашній параграф. У таких випадках у відповідь лунає набір стандартних фраз: «Ну.., не знаю…я…я не знаю..», або «Не знаю, я ніколи про це серйозно не замислювався, треба добре подумати»; «Так, …напевне,  бо в мене є все для того, щоб бути щасливим, ну, принаймні, я так думаю, хоча, хто його знає, що таке щастя..»; «Ой, навіть не знаю, що сказати. Дуже складне запитання» і так далі. А одного разу я почула взагалі геніальну фразу: «От якби мені хтось навів стандарт щасливої людини, то лише тоді, відповідно до конкретних критерій, я зміг би сказати, щасливий я чи ні.»
Насправді основна наша помилка полягає в тому, що запитуючи себе, чи ми щасливі, ми починаємо думати. У людському розумінні щастя намертво прив’язане міцною мотузкою до безлічі матеріальних, зовнішніх атрибутів, які перетворюють його на величезну валізу, напхану різним мотлохом, яку важко нести, але якось вже не пасує викидати. Це такий собі своєрідний джентльменський набір «правильних елементів», окроплений «святою водицею» її «Святістю» Суспільною Мораллю, за яким і проводиться ідентифікація рівня особистого щастя. Відтак, наше щастя залежить від покупки дорогого авто, від кредиту на квартиру, від нових мештів, престижної роботи і одразу ж випаровується до останньої краплини через пропущений автобус, затори на дорогах, завалений іспит та ненароком розбиту кришталеву вазу.
В результаті, відчуття нашого щастя постійно скаче, неначе збожеволівша ртуть на термометрі, яка залежить від мінливих умов зовнішньої погоди, і ми поволі втрачаємо розуміння температури власного внутрішнього комфорту.
Щастя схоже на весняного метелика, який, легко махаючи своїми кольоровими крилами, завжди кружляє в декількох метрах від людини, і якщо вона не намагатиметься його схопити, а натомість спокійно простягне до нього руку, він обов’язково сяде на розкриту долоню. Але, на жаль, ми вже розівчилися насолоджуватися красою літаючих, живих метеликів, тому завжди намагаємося їх зловити, висушити і прибити цвяхом до стіни. Таким чином, нам здається, що ми міцно тримаємо щастя за горло, та насправді, душимо самі себе.
Якось одного мудреця спитали: «Ти щасливий?», на що він, не роздумуючи, відповів: «Так». «А що в тебе для цього є»? – одразу ж пролунало наступне запитання. «Щастя», – спокійно сказав мудрець.
А ви щасливі?

2 коментарі:

  1. Наш розум може створити тільки те що вже було, звісно ж із невеличкими змінами, щоб гордо заявити - 'Я відкрив НОВЕ'.
    Все нове для себе, чи взагалі, приходить із підсвідомості, передчуття, снів, душі, якщо хочете.
    Якщо розум не знає що таке щастя - він не зможе цьому 'навчитись'.

    Отже неможливо розуміти що таке щастя, чітко бачити що треба для щастя - бо це не справа розуму. Він тільки може 'повестися' на рекламу Авто чи нової Квартири, чи Відпочинку у далекій теплій країні, на якій зображені усміхненні люди, ніби щасливі. От тут розум зразу спрацює - Так це я Хочу, Я буду щасливим коли буду жити у цій квартирі як ті усміхненні люди з Рекламного БіллБорда. Але протративши не один місяць, рік, десяток років для того щоб володіти Рекламованим Товаром він знову серйозно задумаєтся над питанням про щастя і скаже - так є ПРАКТИЧНО все, АЛЕ...

    Хочете бути щасливими? Відклучіть той міксер думок і аналізтор оптимальності. Відчуйте себе не в майбутьньому чи минулому а тут і зараз. Тоді, може ви побачете того самого метелика, який сядить вам на руку шоб привітати з пробудженням у реальності :)

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже гарно і влучно написано! Дякую :)

    ВідповістиВидалити